Přírodní dům za 86 tisíc

13.05.2013 23:46

 



 
Brit Simon Dale se definitivně rozhodl. Odešel do lesa vyzbrojen sekerou, motorovou pilou, dlátem a kladivem, aby zde své rodině postavil dům. Za čtyři měsíce měl hotovo. Ke stavbě použil pouze to, co našel odložené v okolí. Příběh Simona Dalea přinesl britský deník Daily Mail.
 
Britský pár Simon Dale a Jasmine Savilleová vzali osud do svých rukou. Nechtěli spolu se svými dvěma dětmi prožít život s hypotékou. Toužili ale po baráčku, zahrádce a soukromí. Rozhodli se proto vybudovat svůj domov doslova od nuly.
 
Dvaatřicetiletý Simon Dale, který neměl žádné zkušenosti se stavbou domu, se s manželkou a dětmi přestěhoval do lesa ve Walesu a začal kopat. Ostatní členové rodiny mezitím tábořili v provizorním příbytku nedaleko základů.
 
Za čtyři měsíce a tři tisíce liber postavil úžasný ekologický dům, který nejvíce připomíná obydlí hobitů z Pána prstenů. Se stavbou mu v závěru pomáhal jeho tchán.
 
Střechu tvoří silná izolace z balíků slámy, které jsou pokryté deskami z plastu. Na nich je vrstva zeminy s travním porostem. Díky tomu stavba perfektně zapadá do okolí.
 
Pozemek na svůj vysněný projekt získala rodina zdarma od majitele lesa. Na oplátku musí o les a okolí pravidelně pečovat.
 
"Stavěli jsme z přírodních materiálů, které jsme našli v okolí. Díky tomu jsme se nepodíleli na zisku stavebních firem a vyhnuli jsme se koktejlu karcinogenních jedů, které jsou součástí většiny moderních budov," řekl pro Daily Mail Simon Dale. 
 
 
Pro angličtináře a zájemce: https://www.simondale.net/house/index.htm

 

—————

Zpět