EVROPSKÉ (BOSENSKÉ) PYRAMIDY

02.07.2012 19:15

 

EVROPSKÉ (BOSENSKÉ) PYRAMIDY

Termín Bosenské pyramidy byl použit pro seskupení přírodních geologických formacích (lidé si původně mysleli, že jde o hory), někdy známé jako Žehličky u bosenského městaVisoko, severozápadně od Sarajeva. Bosenská pyramida je první evropská pyramida, která byla objevena a nachází se v srdci Bosny.

bosnian_pyramid.jpg

Pyramida má všechny prvky:

Čtyři perfektně tvarované svahy směrem do světových stran s vrchní plochou a vstupním areálem.

Na vrcholu pyramidy jsou také ruiny středověkého opevněného města,  z doby bosenského krále Tvrtka z Kotromanić kol. r. 1338-1391.

Nalezen by také jedinečný artefakt ze dřeva, který podle datování na základě rozpadu uhlíku vykazuje stáří 34.000let!

bosnia_01.jpg

 

O výzkum těchto památek objevených r. 2005 se nejvíce se zasluhuje Semir Osmanagićbosenský archeolog, který 15 let studoval pyramidy v Mexiku.

clip_image016_thumb6.jpg

 

HISTORIE…

Osmanagić jmenoval kopec Visočica podle podobnosti s pyramidu Slunce v Teotihuacanu v Mexiku “bosenská pyramida Slunce” (”Bosanska Piramida Sunca”). Na vrcholu pyramidy slunce byl původně umístěn chrám, postavený původní kulturou odhadem před27.000lety.

Existují zde také další čtyři monumentální starověké stavby:

Bosenská pyramida Měsíce (”Bosanska Piramida Mjeseca”),

Bosenská pyramida Draka (”Bosanska Piramida Zmaja”),

Bosenská pyramida Lásky (”Bosanska Piramida Ljubavi” )

a Chrám Země (”Hram Zemlje”).

bosnian_pyramid6.jpg

 

Více o Mayském komplexu: TAJEMSTVÍ MEGALITICKÝCH STAVEB 1 

___________________________________________________________________________________

Stavby mohly být postaveny starověkými ilyrskými obyvateli Balkánu více než 12.000let př.n.l.

512px-comparison_of_pyramidssvg.png

 

Visočica může být “matkou všech pyramid”, pokud bude potvrzena existence posvátné geometrie. Je o  třetinu vyšší než Velká pyramida v Gíze. Tento komplex přijímal kosmickou energii z centra galaxie” říká Osmanagić, který také doufá, že památka bude zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

bosa.JPG

 

ARCHEOLOGICKÉ PRÁCE

2006: Výsledky prvního roku výkopu

Vědci objevili  první solidní důkaz, že jde o stavby, nikoliv o přírodní výtvor. Po odkrytí 1,5 metru hlíny na stranách tohoto kopce byly nalezeny tvarované pravoúhlé kamenné bloky (2-3metrové). Dále zjistili, že strany jsou dokonale tvarované pod úhlem 45 stupňůa jsou orientovány do světových stran. Vrchol je plochý - chybí tedy zase pyramidón. Objevili také vstupní plošiny, terasy připomínající městskou dlažbu a systém tunelů pod tímto komplexem. Satelitní fotografie a termovize odhalila dvě další, menší pyramidy ve tvaru kopce. V červnu byl také objeven tunel tvořen velkými hladkými kameny s nápisy asymboly připomínající dokonce dnešní písmena E a Y.

bosa2sff.JPG

 

2007: Přesvědčivý důkaz

Byly objeveny žlaby a ozdobná dlažba, vyvořena  působením zatím neznáme kultury. Dále našli pozůstatky chrámu, vytvořeného z leštěných bloků.

22570688.jpg

 

Skeptici tvrdí, že Balkán byl mezi 27,000 a 12,000 lety př. n. l. pokryt ledem a  že za těchto klimatických podmínek panujících ve střední Bosně se kultura nemohla rozvinou do té míry, aby byla schopna postavit pyramidu .  Jediní obyvatelé zde žijící byli lovci a sběrači, kteří neměli k dispozici nástroje, techniku, nebo schopnosti zapojit se do stavby monumentální architektury.

aryan-bosnian.jpg

 

ALE JE TU JEDNA SKUTEČNOST:

Za prvé: území Bosny a Hercegoviny nikdy nebylo pokryto ledovci v poslední době ledové. Všechny území se nachází severně od Rakouska, (Německo, Polsko a skandinávské státy) byly jen částečně pokryty a Bosna a Jaderské moře zůstal bez ledu.

Za druhé: balkánský poloostrov byl nejen bez ledu, ale klimatické podmínky byly velmi příznivé (asi jen o 5 C méně než dnes). Neměli bychom se tedy divit, proč se na Balkáně nachází největší kulturní oáza v Evropě.

linie.JPG

 

“VE VISOKO MAJÍ NEJVĚTŠÍ PYRAMIDU NA SVĚTĚ, JEJÍŽ ÚŽASNÉ A KOMPLEXNÍ ARCHITEKTONICKÉ PROVEDENÍ JE NESMÍRNĚ DŮLEŽITÉ PRO CELÝ SVĚT. “

pyr.jpg

 

kruhyobili.webnode.cz

 

 

 

—————

Zpět