Ekovesnice – komunita a příroda na prvním místě

13.05.2013 23:19

 


ROZHOVOR: Jak se žije v ekologické vesnici Křižany?
V podještědské vesnici Křižany vzniká velmi netradiční projekt ekovesnice. Vyrůst tu má asi 40 nových domů v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Organizátora projektu ekovesnice – Petra Skořepy jsme se zeptali, čím je projekt výjimečný a čím může zaujmout.
 
Obec Křižany v Libereckém kraji se má rozrůst o zhruba 40 nových domů a vytvořit novou ekovesnici. Záměrem je realizovat příjemné místo pro život, kde se uplatní zásady udržitelného stavění a lidé se tu budou cítit dobře. Na myšlenku projektu a další zajímavosti jsme se zeptali organizátora projektu Petra Skořepy.
 
Nevíte, co si představit pod pojmem ekovesnice? Projekt startující v Křižanech stojí na několika myšlenkách. Jednak má jít o příjemné místo k životu pro lidi podobného smýšlení – pro ty, kterým záleží na tom, kde žijí a vychovávají své děti. Krom toho tu organizátoři chtějí prosazovat standardy udržitelného rozvoje ve výstavbě a vybudovat finančně dostupné bydlení pro každého, komu se celá myšlenka zalíbí. Zajímavé, říkáte si? Projekt Ekovesnice právě startuje!
 
Nové rodinné domy a občanská vybavenost by měly navázat na stávající obec. Na přípravě projektů pro novou výstavbu v Křižanech se podílí 5 českých architektů a o konečnou realizaci se postará 5 firem, které již mají zkušenosti s výstavbou „ekodomů“. Vyrostou tu např. roubenky, poloroubenky, podstávkové domy či domky se zelenými střechami. Spojovat by je mělo především využití přírodních stavebních materiálů. Jako hlavní konstrukční materiál se uplatní dřevo, izolační materiály jsou zamýšleny hlavně z obnovitelných zdrojů.
 
Další spojovací myšlenkou je „úsporné stavění“ – záměrem je stavět domy v nízkoenergetickém či pasivním standardu. Není bez zajímavosti, že v plánu je také výstavba nulových či dokonce aktivních domů. Podle tvůrců projektu má být navíc možnost postavit si dům v Křižanech co možná nejdostupnější. Proto se ceny domů pohybují ve velmi příznivých cenových relacích - za úsporný domek o velikosti 3 + kk tu zájemci zaplatí již od 1,5 milionu korun.
 
Hlavně příjemné místo pro život
Inspiraci pro tento naprosto netradiční developerský projekt čerpali jeho tvůrci v Rakousku, Německu a Anglii. Hlavní myšlenkou je vytvořit především příjemné místo pro život, investorům tedy dává volnost v realizaci vlastních přání. Počítá se tu hlavně s mladými rodinami, ve vesnici proto nebude chybět dětské hřiště, ekocentrum s nabídkou tvořivých dílen či mateřské centrum.

Severočeská obec Křižany konec konců v posledních letech zaznamenala celou řadu změn, z nichž přímo čiší „zelené smýšlení“. Obec chce dosáhnout větší soběstačnosti, a tak tu vyrostla nová bioplynová elektrárna, připravuje se projekt větrných elektráren na okolních kopcích. Noví investoři budou moci pro své projekty zvolit vytápění tepelným čerpadlem, kogenerační jednotkou na bioplyn nebo využít solární ohřev vody či instalaci fotovoltaických elektráren. V Křižanech také plánují úsporně hospodařit s vodou, která bude recyklována přímo na pozemcích.
 
A na co dalšího mohou Křižany nové obyvatele nalákat? Najdete tu vyhlášenou pekárnu, moštárnu a pálenici, je tu i škola a školka, obchody a nechybí ani hospůdky a knihovna, zajímavostí je venkovní divadlo s kašnou. Tradiční zachovaná architektura dýchá tou pravou venkovskou atmosférou, kterou ještě podporuje výhled na okolní louky a lesy. Lákadlem je navíc krásné okolí s dostatkem cyklostezek a řadou pěkných výletních míst.
 
Na další zajímavosti okolo projektu ekovesnice Křižany jsme se zeptali organizátora projektu ekovesnice - Petra Skořepy.
 
Kdy a jak se zrodila myšlenka na vytvoření ekovesnice?
Myšlenka na vytvoření soběstačné osady se zrodila již někdy před 12 lety. Tehdy jsem koupil usedlost a chtěl na tento projekt koupit okolní pozemky, v té době jsem ale této myšlence nevěnoval tolik času, jak by si zasloužila a projekt nakonec skončil kvůli nedostatku financí. Od té doby se mnoho změnilo a nyní této myšlence dávám opravdu hodně energie, jež se obratem odráží na rychlém postupu.
Existuje v ČR jiný podobný projekt?
Nevím o žádném jiném podobném projektu.

Proč byly pro projekt vybrány právě Křižany? 
Pocházím z vedlejší vesnice a přímo v Křižanech vlastním nyní opodál pozemek a slaměný malý domek. Hledali jsme v okolí pozemky vhodné na založení soběstačné osady pro několik rodin, což se nakonec nepodařilo. Ale vznikne zde alespoň tento zajímavý projekt Ekovesnice Křižany.
Projekt je zaměřen na soužití podobně smýšlejících lidí, kteří nepotřebují parcely větší než 1 500 - 3 000 m2. A zajímají se o bydlení v krásné vesnici a výstavbu venkovských nebo nových moderních ekodomů ne kubických tvarů. V projektu je tedy prostor jak pro tradiční architekturu, tak pro ne kubické tvary moderních domů se zelenými střechami. Mělo by to být takové spojení krásné venkovské architektury s moderní pěknou „eko-logickou“ architekturou.
To, jak bude ve finále vesnice vypadat a jaké bude její uspořádání, záleží spíš na investorech, nebo na tom, jaké jsou plány architektů?
Projekt je nyní ve fázi studie a tím přitáhne cílovou skupinu podobně laděných lidí, tedy je velmi pravděpodobné, že se konečná fáze bude podobat navrhované studii  i přes to, že nemůžeme investory svazovat našimi představami jednotlivých staveb.
Co se týká architektů, se kterými spolupracujeme, studii navrhovala architektka Helena Hlávková z Liberce a další architekti s ukázkami jejich prací postupně přibývají. Lidé si tedy mohou vybírat.
Všechny domy, které ve vesnici vyrostou, budou energeticky úsporné?
To již záleží na investorech, ale budeme se snažit, aby se zde stavěli pouze nízkoenergetické a pasivní domy.

Jak navazuje plánovaná nová výstavba na stávající obec?
Do projektu je zapojena i obec, která již vybudovala u obce dětské a míčové hřiště, dále by zde měla budovat přírodní koupací jezero. Tedy touto nově vznikající návsí je projekt Ekovesnice spojen s obcí.
Jaký je zatím o projekt zájem ze strany investorů?
Zajímavé je, že i přes to, že projekt je teprve ve fázi studie, ozývají se již zájemci z okruhu až 150 km. Sám jsem již předem očekával, že nepůjde o projekt jen pro zájemce z regionu, ale díky své zajímavosti přitáhne zájemce z celé České republiky.
 
Kdy by se mělo začít stavět?
Pozemky se nyní začnou prodávat, a tedy jednotlivé stavby již záleží na investorech. Loni již obec začala stavět malý podstávkový domek ve stylu místní lidové architektury. Očekávám tedy, že se stavbami investoři začnou letos nebo příští rok.
 
Kam se mohou obrátit zájemci, kteří by se do projektu chtěli zapojit, příp. kde o něm mohou získat více informací?
Zájemci se zatím mohou hlásit na email ekovesnice@gmail.com, kde získají další informace.
 
Marie Leschingerová
 
https://www.nazeleno.cz/nazelenoplus/rozhovor-jak-se-zije-v-ekologicke-vesnici-krizany.aspx

 

—————

Zpět